Contador na TK v Pinte: "Trénujem ďalej, vrátim sa silnejší"

08.02.2012 Celý región

Pinto 7. februára (TASR) - Alberto Contador ešte nepovedal posledné slovo a je pripravený vrátiť sa do profesionálnej cyklistiky po odpykaní dvojročného trestu za pozitívny doping na Tour de France 2010. Španielsky jazdec to povedal len deň po tom, ako Športový arbitrážny súd (CAS) vo švajčiarskom Lausanne ukončil jeden a polročnú dopingovú ságu. Média v rodnej krajine ho však podržali.

"Som ochotný naďalej poctivo trénovať čistým spôsobom, tak ako som to robil celý môj život. A hoci moja aktuálna situácia nie je najlepšia tak viem, že vrátim ešte silnejší," povedal na tlačovej konferencii v rodnom Pinte Contador, ktorý plánuje pokračovať v súťažnej cyklistike ešte niekoľko sezón. Čerstvý zákaz aktívnej činnosti nadobudne platnosť 5. augusta.

Contador s určitosťou príde o Tour de France 2012 i časovku a preteky jednotlivcov na OH v Londýne, môže nastúpiť však na Vueltu. Trofej i finančné prémie za triumf na Tour de France 2010 však pripadli druhému Andymu Schleckovi, ktorý však túto poctu odmietol prevziať.

Contadorova vzorka s obsahom zakázaného klenbuterolu pochádza z mimosúťažnej kontroly počas voľného dňa 21. júla 2010. Pozitívne výsledky sa na verejnosť dostali až v septembri, kedy jazdcovi UCI predbežne pozastavila činnosť. Dvadsaťdeväťročný Contador vtedy za zdroj nedovolenej látky určil hovädzí stejk od baskického výrobcu.

"Absolútne s rozhodnutím súdu nesúhlasím. Bol to pre mňa náročný rok a pol, ktorý by som nikomu neželal. Bola to skutočne kalvária, postihlo to celú moju rodinu," povedal Contador, za ktorého sa postavili aj španielske média:

El Mundo: "CAS sa snažil presvedčiť Contadora bez toho, že by vedeli, čo sa stalo. Každý právnik, ktorý čítal verdikt musel usúdiť, že zákaz pre Contadora je absolútne šialenstvo."

El Periodico de Catalunya: "Contadorova verzia o kontaminovanom mäse je možno dobrodružná, ale argument súdu je nemenej bizarný. Sudcovia potrestali Contadora nie preto, že boli presvedčení, ale pretože predpokladali zlé úmysly a previnenie. "

Marca: "CAS stratil rozum a reč pri škandalóznom údere. Akoby ani neexistovalo základné právo, ktorým je prezumpcia neviny."

Informovala agentúra AP a dpa
 

Vyberte región